Posted by Lara on 25th May 2022
Wat te doen met je oude keukenmes?
Je hebt alles in huis gehaald voor je favoriete maaltijd en stapt vol goede moed de keuken in. Diezelfde moed zakt je direct weer in de schoenen bij de aanblik van je keukenla of messenblok. Je mes is niet meer zo scherp als het geweest is, ligt nét niet helemaal lekker in de hand of begint mankementen te vertonen. Daar gaat je kookplezier. Zonde! Tijd voor een bezoekje aan de kookwinkel. Maar wat te doen met je oude mes?
Slijpen
Moet je zoveel kracht zetten met je mes dat de inhoud van je cherrytomaatjes op de muur belandt? Dan was het al lang geleden de hoogste tijd om je mes een opknapbeurt te geven. Elk mes wordt na verloop van tijd bot, dit is niet te voorkomen. Wist je dat je met een botter mes meer kans hebt op een diepe snijwond? Dat klinkt in eerste instantie niet logisch, maar omdat je met een bot mes extra kracht moet zetten, wordt de verwonding des te vervelender als je uitschiet. Gelukkig is er een oplossing: slijpen! Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het materiaal van je mes en van hoe vaak je het gebruikt. Het slijpen van je mes kun je zelf doen – je hebt hiervoor wel een slijpsteen of messenslijper nodig. Wil je het liever uitbesteden? Zoek dan naar een messenslijper bij jou in de buurt.
Je kunt een mes niet oneindig blijven slijpen: om je mes scherp te maken, verwijder je namelijk elke keer een klein beetje staal van het lemmet. Als je langer plezier wil hebben van je mes, kun je ook een aanzetstaal gebruiken. Door je mes aan te zetten maak je alle minuscule oneffenheden, die in je lemmet komen door het gebruik, weer recht. Hierdoor snijd je mes weer wat soepeler. Bij het aanzetten van je mes gaat er geen staal verloren, in tegenstelling tot bij het slijpen. Let op: een aanzetstaal kun je alleen gebruiken bij een niet gekarteld mes, en werkt enkel als je mes nog niet bot is. Wat betreft het slijpen: hoe langer je wacht, hoe meer staal je moet wegschaven. Controleer dus elke maand even hoe het ervoor staat met je mes. Houdt jullie beide scherp.
Weggeven
Een nieuwe messenset gekregen? Niet meer tevreden over je huidige mes? Of ben je toe aan een professioneler exemplaar? Soms wordt je oude mes overbodig. Maar: dit betekent niet dat je het een enkeltje afvalbak hoeft te geven! Er zijn vaak genoeg mensen in je omgeving die je blij kunt maken. Een vriendin die net op zichzelf woont. Die onhandige neef die maar beter geen al te scherp mes in de keuken kan hebben. Je kunt ook denken aan instellingen als de scouting in jouw woonplaats, of de kringloopwinkel. Jij extra karmapunten, de ander blij met zijn of haar nieuwe mes. Win-win!
Weggooien
Soms is er geen redden meer aan. Je favoriete mes heeft je jarenlang trouwe dienst bewezen en samen met jou de meest fantastische maaltijden bereid, maar nóg vaker slijpen en je houdt geen staal meer over. Tijd om afscheid te nemen van je goede vriend. Als je ervoor kiest om je mes weg te gooien, zorg er dan voor dat je het goed verpakt. Het beste is om het lemmet in noppenfolie te wikkelen en vast te maken met tape. Voor de extra veiligheid kun je het mes daarna ook nog in een kartonnen doos verpakken en deze goed dichtmaken. Zo zorg je ervoor dat jij en degene die het mes verwerken gewoon weer met al hun vingers naar huis gaan.
Recyclen
Als je mes al zo versleten is dat weggeven geen optie meer is, kun je nog iets anders doen dan weggooien: recyclen! Recyclen is de laatste jaren natuurlijk hot and happening, en terecht. Het kost namelijk in veruit de meeste gevallen veel minder energie om een product te hergebruiken dan om een nieuw exemplaar te maken. Ook is er wanneer je producten recyclet minder materiaal nodig, waardoor er minder grondstof gewonnen hoeft te worden voor jouw nieuwe mes. Dit alles zorgt voor minder afval, minder uitstoot van schadelijke stoffen en een verminderd broeikaseffect. En dat is hard nodig om onze mooie planeet leefbaar te houden. Niet voor niets focussen steeds meer bedrijven zich op milieuvriendelijkere productieketens.
Ga jij je mes recyclen? Way to go! Probeer te achterhalen van welk materiaal je mes gemaakt is. Als je een echte held bent, kun je proberen het heft los te maken van het lemmet, zodat je beide delen apart kunt laten recyclen. Twijfel je van welk materiaal je mes gemaakt is, of waar je dit precies mag inleveren? Informeer even bij een recyclebedrijf bij je in de buurt.
De beste recycleoptie voor je oude keukenmes? Ruil hem in! Van 4 juni t/m 2 juli 2022 kun je je oude mes inleveren bij Brinkmans Kookwinkel in ’s-Hertogenbosch. Wij zorgen dat jouw oude mes op de goede manier gerecycled wordt. Dit doen wij in samenwerking met Huiskes Metaal. Alleen nog een bot aardappelschilmesje in huis? Of een koksmes met een gebroken heft? Geen enkel probleem – alle messen zijn welkom! Als dank krijg je tot vijf euro korting op een nieuw Homey’s VITT mes. Deze messen hebben een milieuvriendelijk heft gemaakt van tarwevezels, gemengd met een speciaal polymeerhars zonder schadelijke stoffen. Iets goeds doen was nog nooit zo gemakkelijk. Zet jij samen met Homey’s een extra stap voor het milieu? [De actieperiode is verlopen].